Beslenme ve Yeme Bozuklukları

ANOREKSİYA NERVOSA

Ergenlik dönemindeki çocuğunuz:

Eğer sorulara verdiğiniz cevap çoğunlukla “evet” ise

Anoreksiya Nervosa ile ilgili bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Anoreksiya Nervosa

Çoğunlukla ergenlikte ve genç erişkinlikte başlayan bir yeme bozukluğudur. Son dönemlerde hastalığın başlama yaşının çocukluk dönemine indiği de gözlenmektedir. Kişiler çok düşük kilolara ulaşsalar dahi kilo almaktan korkmaya devam ederler ancak bu korkularını her zaman dile getirmezler. Anoreksiya nervosa hastaları sağlıklı olmak için sürekli diyet yaptıklarını ve yağlı, kalorisi yüksek, karbonhidratlı besinlerden uzak durduklarını söyleyebilirler, ya da bu davranışlarını tamamen gizleyebilir ve “aslında çok yediklerini”, tok olduklarını belirtebilirler.

Kişiler kendilerini şişman hissedebilirler ya da vücutlarında herhangi bir yerin (karın, kalça, bacak) şişman olduğunu düşünebilirler. Bu düşünce yüzünden kendilerini sürekli kontrol etme davranışları gösterebilirler (aynaya bakma, kendini ölçme, tartılma).

Anoreksiya nervosa hastalarında hareketlilikte artış olur. Bu durum kilo vermeye katkı yapmakla birlikte olumsuz duygu durumlarını düzenlemelerine de yardım eder. Hastalık ilerledikçe hareketlilik artabilir.

Jimnastik, bale, dans, mankenlik gibi zayıf bedene sahip olmanın önemli olduğu aktivitelerde yer alanlarda daha sık rastlanır. Ancak anoreksiya nervosa olan kişilerin mi daha çok bu mesleklerle ilgilendiği yoksa bu mesleklerin mi anoreksiya nervosaya yol açtığı tartışmalıdır. Toplumun her kesiminde olabildiği, coğrafya ve kültürden etkilenmediği bilinmektedir.

Hastalığın yaşam boyu görülme riski %1-2 civarındadır. Kızlarda yaklaşık 10 kat daha sık görülür.

Son yıllarda hastalığın görülme sıklığı özellikle çocuk ve ergen grupta artmıştır.

Hastalığın ortaya çıkışında kişilik özellikleri, genetik etmenler, aile içi ilişkiler, toplumdaki kilo algısı gibi birçok faktör rol oynar.

Anoreksiya Nervosanın Tipik Belirtileri Nelerdir?

Anoreksiya Nervosa nelere yol açabilir?

Çocuğumda Anoreksiya Nervosa olduğunu düşünüyorsam ne yapmalıyım?

Anoreksiya nervosa kronik gidişli, tedavisiz bırakıldığında kendiliğinden düzelme ihtimali düşük olan psikiyatrik bir hastalıktır. Tedavide çeşitli ilaçlar ve terapi uygulamaları genellikle birlikte kullanılmaktadır. Tedavide ilk amaç tartı alımını ve yeme düzenini sağlamaktır ancak nihai hedef beden ve görünüm ile ilgili yaşanan içsel çatışmaların çözümlenmesini sağlamaktır.

Eğer çocuğunuzda anoreksiya nervosa olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları birimine başvurunuz.

← Geri