Beslenme ve Yeme Bozuklukları

TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU

Ergenlik dönemindeki çocuğunuz:

Eğer sorulara verdiğiniz cevap evet ise

Tıkınırcasına yeme bozukluğu ile ilgili bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Tekrarlayan aşırı yemeyi ifade eden bir yeme bozukluğudur. Bu atakların temel özelliği belirli bir süre içinde ve benzer koşullarda çoğu kişinin yiyebileceğinden çok daha fazla miktarda yemek yemedir. Kişi tok olsa bile aşırı miktarda yiyebilir. Ataklar sırasında kişide kontrol kaybı, yemeği durduramama ya da erteleyememe hissi olur. Kişiler bu ataklarından genellikle utanırlar ve tek başlarına olmayı yeğleler.

Atak sonrası suçluluk, mutsuzluk ve tiksinme duyguları yaşarlar ancak bulimia nervosadan farklı olarak kompanzasyon davranışları (kusma, müshil gibi ilaçlar kullanma, aşırı egzersiz yapma) görülmez.

Tıkınırcasına yeme bazı durumlarda olumsuz duyguların üstesinden gelmek için kullanılır, bazı durumlarda ise bir ödül görevini üstlenir.

Genellikle genç erişkinlikte, yapılan ağır bir diyetin ardından başlar.

Erişkinlikte en sık görülen yeme bozukluğudur. Anoreksiya nervosa ve bulimia nervosadan daha sık görülür. Yaşam boyu yaygınlığı erkeklerde %0.8, kadınlarda %2.3 civarındadır. Zayıflamak için kliniğe başvuran kişilerde ve fazla kilolu insanlarda daha sık görülür.

Diyet yapma davranışı, zayıf olma baskısı, beden memnuniyetsizliği, düşük özgüven ve zayıf sosyal destek hastalığın gelişimi için risk faktörleridir.

Tıkınırcasına yeme bozukluğunun tipik özellikleri nelerdir?

Tıkınırcasına yeme bozukluğunun sonuçları nelerdir?

Tıkınırcasına yeme bozukluğu genellikle obeziteye ve buna bağlı olarak obezitenin getirdiği sorunlara yol açar.

Kişideki kontrol kaybı hissi özgüvenin düşmesine yol açar, depresyon, kaygı, sinirlilik gibi diğer psikiyatrik hastalıkların görülmesine yatkınlık oluşturur.

Çocuğumda tıkınırcasına yeme bozukluğu olduğunu düşünüyorsam ne yapmalıyım?

Tıkınırcasına yeme bozukluğu tedavisindeki temel hedefler; tıkınırcasına yeme nöbetlerinin ortadan kalkması ve sağlıklı bir yemek yeme alışkanlığının kazanılması, istikrarlı bir vücut ağırlığına sahip olunması, obeziteye bağlı rahatsızlıkların ve bunların yanı sıra görülen ruhsal rahatsızlıkların tedavisidir. Tıkınırcasına yeme bozukluğuna eşlik eden “dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu” olup olmadığı iyi incelenmelidir.

Eğer çocuğunuzda tıkınırcasına yeme bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları birimine başvurunuz.

← Geri